Lakování je věda, a dobře placená, o obor přesto není zájem

lakování, interaction, autolakýrník,

Globálně nejoblíbenějšími barvami jsou už dlouhou dobu bílá, šedá a stříbrná. Lakování je ale komplexní a velmi zajímavá činnost, o kterou ovšem čeští učni nemají velký zájem a jejich počet setrvale klesá. A to i přesto, že lakýrník je velmi vyhledávaná a dobře zaplacená práce.

Jedním z nejvýznamnějších hráčů na trhu s autolaky a příslušenstvím je firma Interaction, která nám svoji činnost představila na prezentaci ve svém školícím centru v Nupakách. Interaction nedodává jen samotné barvy značky Spies Hecker, ale je i dodavatelem vybavení karosáren a lakoven.

Novinářům prezentovala třeba míchací zařízení Axalta Irus, které je plně automatizované a přesně míchá odstíny bez jakéhokoli plýtvání. Zatímco v běžné lakovně je třeba ručně smíchat třeba deset ingrediencí víceméně ručně, tento stroj smíchá vše rychle a v precizním poměru. Každý odstín je totiž trochu jiný a ve výsledném třeba černém laku jsou i částečné příměsy bílé nebo červené.

Interaction, lakování,

V lakovnách je tak potřeba pro každé opravované auto míchat speciální nový odstín, který se co nejvíc blíží původnímu laku, což je proces náročný na přesnost. S Axalta Irus není třeba doplňovat nebo přelévat produkt do speciálních nádob. Dózy jsou navíc opatřeny přesnými dávkovacími víčky, které poskytují přesnou barvu bez zbytečného odpadu. Taková věc se hodí pro velké lakovny, kde dokáže ušetřit čas i náklady.

Lakování auta je velmi důležitou součástí opravy jakéhokoli auta po havárii nebo jiných defektech. Počet studentů oboru autolakýrník ale v Česku dlouhodobě klesá, přestože šikovný člověk si dokáže vydělat velmi slušné peníze a o dobré autolakýrníky je v oboru velká nouze.

Martin Šidlák