Automatizací vpřed – Provoz vaší společnosti pod dohledem

Konica Minolta nabízí automatizované řešení pro vaše parkoviště a firemní provozy. Chytré kamery Mobotix dokáží evidovat registrační značky a přizpůsobit se firmám s různě velkými vozovými parky.

Detekce a rozpoznávání evidenčních čísel má mnoho aplikací, například pro řízení a kontrolu přístupu ve firmách, v zabezpečených oblastech, na čerpacích stanicích, parkovištích nebo pro správu vozidel. Kromě zvýšení bezpečnosti mají kamery také pozitivní vliv na pohodlí řidičů, což je zásadní. Když například kamery přečtou evidenční číslo vozidla, systém jej automaticky rozpozná, takže při vjezdu a výjezdu z areálu není nutné používat další identifikátory.

O jednotlivých řešeních i dalších možnostech jsme si povídali s Michalem Šotkem, ředitelem divize Video Solution Services společnosti Konica Minolta Business Solutions Czech.

Kde všude vidíte využití kamer s evidencí registračních značek?

Naše chytré kamery Mobotix jsou ideální pro použití na parkovištích, v dopravních systémech ve městech, na dálnicích a silnicích pro sledování pravidel a řízení provozu. Uplatní se také v průmyslových zónách při zabezpečení a monitorování provozu nebo v rámci bezpečnostních opatření v obchodních centrech, školách a veřejných budovách.

Jak obtížné je vaším řešením pokrýt nároky firmy s větším vozovým parkem?

Kamerové systémy nabízí širokou škálu řešení, která lze přizpůsobovat pro firmy s různě velkými vozovými parky. Díky flexibilitě a možnostem konfigurace kamer lze splnit potřeby firem s rozmanitými požadavky na monitorování vozidel.

O jak velké investici pro firmu se bavíme?

Investice do kamer s videoanalytickými funkcemi závisí na konkrétních potřebách a požadavcích zákazníka. Mobotix nabízí komplexní řešení, která mohou zahrnovat nejen kamery s evidencí registračních značek, ale také další prvky, jako jsou závory a další bezpečnostní zařízení. Cena bude záviset na konkrétním rozsahu a technických specifikacích projektu.

Na jaké bázi řešení funguje?

Systémy s chytrými kamerami fungují na bázi integrovaného softwaru a hardwaru, který umožňuje komplexní monitorování a analýzu dat. Kamery využívají špičkové technologie, jako je vysokorychlostní zpracování obrazu nebo detekce pohybu a infračerveného osvětlení pro zajištění vysoké úrovně bezpečnosti a spolehlivosti.

Kolik času taková instalace zabere?

Instalace kamer závisí na konkrétních potřebách a rozsahu projektu, ale díky jednoduchému designu a možnosti bezdrátového připojení může být instalace relativně rychlá a snadná.

Jaký je o vaše řešení zájem?

Řešení s použitím chytrých kamer Mobotix od Konica Minolta jsou vysoce ceněna pro svou spolehlivost, vysokou kvalitu obrazu a široké možnosti použití. Mezi klienty, kteří je používají, patří mnoho firem a organizací z různých odvětví včetně průmyslu, dopravy a bezpečnosti.


Na vlastní kůži
Kamerové řešení od společnosti Konica Minolta využívá společnost PKP CARGO INTERNATIONAL. O instalaci a provozu zařízení jsme si povídali s Danielem Krahgulcem, manažerem pro ochranu a ostrahu areálu.


Proč jste se rozhodli využít řešení kamerového systému od Konica Minolta?
Parkoviště pro nákladní vozidla v areálu primárně slouží pro potřeby našeho intermodálního Terminálu Paskov, ale také pro potřeby Celního úřadu, který má u nás v areálu své regionální sídlo. Kapacita parkoviště pro nákladní vozy v našem areálu je omezena na 24 míst. Běžně se stávalo, že parkoviště využívali řidiči nákladních vozů, kteří zde parkovali, aniž by využívali služeb Terminálu Paskov nebo Celního úřadu. Tím, že zde nebyla žádná regulace, nákladní vozidla vjížděla do areálu i přes naplnění parkovací kapacity. Často docházelo k situacím, že nákladní vozidla se k nám do areálu vůbec nemohla dostat, docházelo k dopravním zácpám, zpoždění při odbavení na Terminálu a dopravním nehodám.


Jakou variantu jste zvolili a co všechno toto řešení umí?
Aktuálně využíváme pouze pokročilé video-analýzy z kamer v souvislosti s vozidly, tedy čtení registračních značek a typů vozidel (osobní, dodávka, kamion atd.). Systém je ale připraven pro další budoucí rozšíření a instalované kamery umí také využívat pokročilé video-analýzy v souvislosti s osobami, tedy např. zvýšenou perimetrickou ochranu areálu, či různé statistické funkce.
Kamerový systém od společnosti Konica Minolta je ale pouze jedna část pořízeného řešení automatizovaného vjezdu. Klíčovým prvkem je vjezdový systém s automatickými závorami, zvlášť pro vjezd a zvlášť pro výjezd. Zde jsou na ostrůvcích instalovány kamery pro čtení registračních značek a kamery přehledové, interkomy, semafory, indukční smyčky, tiskárny parkovacích lístků, bezpečnostní prvky jako radary, infra-bariéry atd. Prostě vše, co má moderní automatizovaný vjezdový systém mít. V neposlední řadě nám Konica Minolta instalovala platební terminál, který je umístěný u správní budovy.


O jak velkou investici šlo?
Řešení vjezdu, výjezdu a parkování v našem areálu je specifické. Celkové náklady včetně instalace systémů a specifických místních úprav představovaly necelé 2 mil. Kč. Měsíční poplatek za správu systému, support a dodávky spotřebního materiálu se pohybuje do 10 tis. Kč. I přesto, že našim primárním cílem nebylo vytvářet zisky z parkovného bude návratnost investovaných prostředků díky vybranému parkovnému přibližně tři roky.


Kolik lidí se na provozu takového řešení podílí?
Celý systém, který máme k dispozici je intuitivní, automatický, současné zaměstnance jsme se systémem seznámili a zaškolili pro nejčastější požadované operace. Jediná fyzická obsluha je výměna kotoučů tiskáren pro tisk lístků a vizuální kontrola. Vše ostatní řeší dodavatel a to buď vzdáleně nebo při pravidelné kontrole podle nastaveného intervalu.


Splnilo řešení vaše očekávání?
Primárním cílem pořízení tohoto systému bylo především zprůchodnění přístupových komunikací do našeho areálu a zajištění plynulé obsluhy Terminálu Paskov a Celního úřadu. Dalším cílem byla minimalizace parkování nákladních vozidel, které v našem areálu nemají oprávněný zájem. Proto jsme ihned na začátku nastavili pravidlo, kdy 1,5 hodiny parkování je bez poplatku a následně je každá započatá hodina parkování zpoplatněna. Díky tomuto se nám podařilo minimalizovat parkování nákladních vozidel v areálu a zajistit plynulost odbavení jak na Terminálu Paskov tak i na Celním úřadu.