Všechna Volva už jen s omezovačem rychlosti na 180 km/h

V současnosti se rozebíhá výroba automobilů Volvo modelového roku 2021, které budou disponovat omezovačem rychlosti na 180 km/h. Týká se to všech modelů a pokud se chystáte zadat auto do výroby a chtěli byste ho bez omezovače, máte smůlu.

Informace o tom, že bude Volvo nasazovat do svých aut elektronický omezovač maximální rychlosti na 180 km/h není nikterak nová. Nová je situace, že právě nyní přicházejí do výroby vozy, které budou touto ochranou disponovat. Stejně tak jsou zveřejněné technické specifikace těchto aut, nové ceníky a další parametry. Jakmile si zadáte auto do výroby, od teď se můžete sice těšit na jeho specifikaci MY21, ale také na omezovač.

Právě tímto počinem chce švédská automobilka podpořit svůj závazek hlásící se ke snížení počtu vážně či smrtelně raněných osob při autonehodách na nulu. Problém s vysokou rychlostí spočívá podle automobilky v tom, že po překročení určité rychlosti palubní bezpečnostní technologie a systém chytré infrastruktury nemají možnost nadále předcházet dopravním nehodám končícím vážnými, či dokonce smrtelnými zraněními.

Volkswagen, GTI, Wörthersee
Čtete také

Setkání GTI bude! Od Wörthersee se vrací do Wolfsburgu

Celých 40 let bylo legendární Setkání GTI spojené s rakouským jezerem Wörthersee. Pro odpor místních ale končí. Naštěstí ale jen na…

Kromě omezovače maximální rychlosti bude navíc každý vůz Volvo dodáván také s klíčem Care Key, který umožní dále omezit maximální rychlost vozu, což může být užitečné především při jeho zapůjčení mladším nebo nezkušeným řidičům v rodině. Care Key bude součástí standardní výbavy každého vozu.

„Věříme, že by na sebe měli výrobci automobilů vzít určitý díl zodpovědnosti za bezpečnost na silnicích a snažit se ji zlepšit,“ říká k tématu Malin Ekholm, ředitelka centra bezpečnosti automobilky Volvo Cars a dodává: „Tomuto způsobu myšlení dokonale odpovídá nejen naše technologie omezující maximální rychlost, ale i dialog, který jsme prostřednictvím ní iniciovali. Omezená rychlost a klíč Care Key pomáhají lidem uvědomit si, že jízda vysokou rychlostí je nebezpečná, a podporují je ve vytvoření lepších jízdních návyků, přičemž jim současně zajišťují vnitřní klid v době, kdy jejich vůz řídí někdo jiný.“

TEXT: Michal Žďárský